Bellypaint

Bellypaints zijn een populaire activiteit tijdens een babyshower. De aanstaande moeder wordt verrast en mag kiezen uit verschillende designs. Vergeet niet om naderhand een foto te maken, zodat de bellypaint een blijvende herinnering aan niet alleen de babyshower, maar ook de zwangerschap is.

Soms wil je graag een bellypaint, maar hoef je daar niet iedereen om heen te hebben. Je kunt natuurlijk ook een bellypainter naar jouw toe laten komen. Je bepaalt dan zelf wie er wel en wie er niet bij mag zijn.

Je kunt mij inhuren als bellypainter. Ik heb inmiddels tientallen aanstaande moeder blij gemaakt met een bellypaint. Meer informatie …

Wil je het zelf eens proberen? Lees hieronder het stappenplan, voor het maken van een bellypaint.

Stappenplan voor het maken van een bellypaint

Je wilt je vriendin of zus verassen met een bellypaint of buikschildering. Of je bent door iemand gevraagd of jij dit kan, maar weet nog niet hoe je dit moet aanpakken. Een bellypaint is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een leuke herinnering voor later. Je weet zeker dat zij dit ook ziet zitten, maar hoe begin je er aan? En wat heb je er voor nodig. Je hebt een paar potten acryl verf, maar is dit wel geschikt om een bellypaint mee te maken? Om alvast een antwoord te geven op de laatste vraag, nee acryl verf kun je niet voor bellypaints gebruiken. Je gebruikt hier dezelfde schmink voor als die je gebruikt om kinderen te schminken.

Stap 1 idee en ontwerp
Alles begint met een idee. Vraag aan de zwangere of iemand die haar goed kent of het een jongetje of meisje wordt. Bij een jongetje gebruik je in je ontwerp meer blauw en groen tinten, bij een meisje gebruik je meer roze en paars tinten. Als het geslacht van de baby nog niet bekend is probeer je meer kleuren te gebruiken die voor beide kan, zoals geel of oranje.

Als volgende is het altijd handig om te weten of de zwangere iets heeft wat ze heel leuk vindt. Denk aan het thema van de kinderkamer bijvoorbeeld. Dit kan van alles zijn, uilen, Woezel en Pip, eenhoorns, Nijntje, Disney enz. Als je een idee van thema hebt zijn Google en Pinterest je beste kameraden. Ga op zoek naar plaatjes in het thema. Kijk naar bellypaints die andere schminkers gemaakt hebben met jouw thema en bestudeer deze. Wat vind je goed er aan en wat zou je anders doen?

Je idee is er, het is tijd om deze uit te werken op papier. Er zijn verschillende templates te vinden die je kunt uitprinten. Google er maar eens op en kijk bij de afbeeldingen. Je heb een uitgetekende buik op een A4. Hier binnen in kun je je ontwerp maken. Zelf teken ik een ovaal vorm op een leeg papier, daarbinnen in maak ik dan het ontwerp.

Werk 2 a 3 ontwerpen uit. Zo heeft de zwangere iets om uit te kiezen. Bewaar je ontwerpen in een map. Mocht je nog vaker gevraagd worden om een bellypaint te maken, dan heb je verschillende ontwerpen die je kan laten zien. Stel je hebt een Woezel en Pip en Nijntje ontwerp gemaakt. De zwangere kiest voor Nijntje, dan kan je nog steeds het Woezel en Pip ontwerp voor een volgende zwangere gebruiken.

Stap 2 wat heb je nodig

Om te beginnen heb je schmink nodig. Er zijn heel veel verschillende merken schmink en dan heb je ook nog eens harde en zachte schmink. De harde schmink, bijvoorbeeld Diamond FX of Cameleon zijn fijn om voor lijnwerk te gebruik. Zachtere schmink, zoals bijvoorbeeld Superstar is juist weer fijn om grote vlakken te schminken en kleuren met elkaar te blenden. Iedere schminker heeft zijn eigen voorkeuren en het handigste is schmink te gebruiken die het fijnste voor jouw werkt. Je ontdekt dit door verschillende schminks uit te proberen. Mocht je nog geen schmink hebben, dan zijn Superstar en Diamond FX goede merken om mee te beginnen.

Voor de achtergrond groot (bodypaint) penseel, Kabuki of spons, het is maar net waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Voor het figuur zal je voornamelijk ronde penselen variërend van nr 6 tot nr 12 gebruiken. De dunste penselen zijn voor het lijnwerk, gebruik hier een nr 1, 2 of 3 voor. Ook met een dikker penseel zoals nr 6 kun je dunnen lijnen maken als je met de punt schminkt, maar dit gaat niet altijd makkelijk en vergt wat oefening.

Als je geen strak gekleurde achtergrond wil, kan je sjablonen gebruiken. Zorg dat de figuren die je met het sjabloon maakt subtiel aanwezig zijn. Ook al is het subtiel, ze geven vaak dat beetje extra aan de bellypaint.

Stap 3 hoe begin je?
Je begint met een ovaal om de buik heen te schminken. Hiermee baker je het stuk af waar je de paint gaat maken. Daarna schets je de figuren op de buik in het ovaal. Het handigst is dat de zwangere bij dit stuk staat. Als ze zit en daarna gaat staan, heb je kans dat de figuren er anders uitzien dan de bedoeling is. Als de schets gemaakt is, kan de zwangere zitten. Laat haar tussendoor staan, om te kijken of de figuren nog kloppen. Let op de navel tijdens het schetsen en probeer deze in het ontwerp te verwerken.

Als de schets er op staat. Kleur je de achtergrond. Een blending tussen twee kleuren geeft een mooi effect. Begint met de donkere kleur aan de buitenrand en laat deze naar binnen toe overlopen in een lichtere kleur.

Kleur de vakken van de voorgrond figuren in. Omlijn de figuren met zwart. Maak schaduw en higlights. Gebruik eventueel een sjabloon op de achtergrond om hier een subtiel figuur te maken. Hou het sjabloon goed vast dat deze niet kan schuiven, vraag eventueel de zwangere of zij deze mee vast wil houden. Maak de spons niet te vochtig. Gebruik een paar tinten lichter of donkerder als de achtergrond kleur.

Je kunt de bellypaint eventueel met een rand afmaken, bijvoorbeeld met bloemen, stippels en sterren.

Misschien vindt de zwangere het leuk als de naam van de baby in de bellypaint verwerkt wordt, maar wil ze niet dat iedereen deze naam al weet. Maak dan eerst de bellypaint en hou er rekening mee dat er ruimte voor deze naam overblijft. Je kunt even ergens apart naar toe gaan met de zwangere om de naam er bij te schminken.

Stap 4 foto
Een bellypaint is tijdelijk. Zodra de zwangere onder de douche gaat, zal deze verdwijnen. Maak daarom gelijk foto’s als de paint af is. Maak een foto van voor , van de linkerzijkant en van de rechterzijkant. Je kunt beter een paar foto’s teveel maken dan te weinig. De foto kun je naderhand bewerken in een programma, zoals photoshop.

Oefenen
Durf je het nog niet aan om op de zwangere buik van iemand een bellypaint te maken? Dan zijn er tal van mogelijkheden om hiermee te oefenen. Je hebt speciale zwangere paspoppen, je kun de achterkant van een oefenhoofd gebruiken. Je kunt zelfs een ballon gebruiken om te oefen. Oefen je liever op huid, dan zou je een klein stukje van de paint op je eigen been kunnen uitproberen.