Hoe maak je Gemcluster?

Gemcluster of zoals veel schminkers deze bij elkaar geplakte stenen ook wel noemen, Bling Bling, zorgt ervoor dat je facepaint iets extra’s krijgt. Zeker als je bijvoorbeeld een prinses, zeemeermin of eenhoorn schmink kan zo’n gemcluster het design een wow effect geven.

Er zijn verschillende manieren om een gemcluster te maken. De twee manieren die het meest gebruikt worden zijn Tulip fabric paint en Medische dubbelzijdige tape. Beide hebben zo hun voor en nadelen.

Gemclusters maken met Tulip Fabric paint

Benodigdheden:
-Tulip Fabric paint
-Gemstones in verschilende formaten
-Plastic hoes
-Ruitjespapier
-Plakpotlood
-Huidlijm (latexvrij), zoals Mehron ad gems
-Eventueel glitters
-Kleine schaar

Werkwijze:
Doe het ruitjespapier in de plastic hoes. Met het ruitjespapier kun je de gems symetrisch uitleggen. Gebruik verschillende grote gems en leg deze bij elkaar tot je een mooie vorm hebt. Dit kan in een V vorm, Y vorm als je de cluster tussen de wenkbrauwen wil plakken. Wil je heb rondom de ogen, maak dan een C vorm.

Teken de vorm die je gemaakt hebt met de Tulip Fabric paint.op een lege plek op het plastic na. Gebruik het plakpotlood om de gems te pakken en leg deze op de paint. Spuit eventueel een beetje paint rondom de gems als er te weinig paint is. Strooi er eventueel wat glitter overheen. Laat de cluster 24 uur drogen. Haal de cluster van het vel af en leg ze ondersteboven zodat de onderkant goed kan drogen. Laat het nog ongeveer 12 uur liggen. De cluster is droog als de paint niet meer plakt. Knip eventuele randjes die teveel uitsteken er af.

Voeg een dun laagje huidlijm op de onderkant van de gem toe en laat deze nog een paar uur drogen.

Voordelen
Ook geschikt voor ander materiaal dan gems, zoals hoorntjes.

Nadelen
Moet lang drogen. Als de gemcluster droog is moet je nog huidlijm toevoegen en ook dit moet een paar uur drogen, voor je de gemcluster kan gebruiken. Omdat de paint vloeibaar is, kunnen de gems schuiven als je ze plaats, waardoor er een beetje paint op de gem terecht kan komen.

Gemclusters maken met Medische dubbelzijdige tape

Benodigdheden
-Medische dubbelzijdige tape
-gewoon potlood
-Gemstones
-Plakpotlood
-klein schaartje
-Eventueel glitters

Werkwijze:
Leg de gems uit in de vorm die je wil (Y vorm, V vorm of C vorm). Probeer de gems zoveel mogelijk aan de rand te leggen, zo kun je zoveel mogelijk van de medische tape gebruiken voor de volgende gemclusters die je gaat maken. Teken met potlood om de gelegde gems heen. Verplaatste gems naar de tafel. Knip het stuk langs de potlood lijnen uit. Haal het bovenste witte vel eraf en leg hier de gems op. Strooi er eventueel wat glitters overheen. Knip langs de gemcluster om deze verder uit te knippen. De bling bling is klaar voor gebruik, Je hoeft alleen maar het onder vel papier af te halen om te gebruiken.

Voordelen
je hebt sneller je gemcluster gemaakt. De verf hoeft niet zolang te drogen, de gemcluster is gelijk klaar. Je hoeft niks meer toe te voegen om ervoor te zorgen dat de bling bling op de huid blijft plakken. De gems verschuiven niet op het oppervlak.

Nadelen
een klein percentage mensen is allergisch voor de medische tape. Je moet de gems gelijk goed op de tape plakken. De medische tape werkt goed met gems, maar als je bijvoorbeeld hoorntjes wil gebruiken is de tape minder geschikt. De hoorntjes blijven hier niet goed op plakken. Door het witte vel kun je geen ruitjespapier gebruiken en moet je de gems gelijk op de goed plek plakken.